Кампания "Пътя на вярата"
Света гора Сливенска – От Сливен до Атон и обратно

Категория: Благотворителност

Местоположение:

Църква "Свети Великомъченик Георги Победоносец" на Бармук баир над град Сливен

Основна цел:

Набиране на средства за възстановяване на църквата "Свети Великомъченик Георги Победоносец" и местността около нея на Бармук баир над Сливен.

Разпространението на документалния филм "Пътят на вярата" е част от кампанията за изпълнение на тази основна цел. Този филм е посветен в памет на приятелят, твореца и вдъхновителят Тодор Терзиев (1955-2017), който пръв е сигнализирал и записал разрухата в местността Свети Георги на Бармук баир - църквата, детската градина и ресторантчетоb(1993 г.).

Сливен е град на кръстопът. Кръстопът, който включва различни пътища, минавали по различно време. Някои от тях са географски – от Сливен до манастира „Св. Георги Зограф“ на Атон, като по тях вървят поклонници от различни времена (19, 20 и 21 век); други са от днешния град Сливен до запазени свети места – част от Света гора Сливенска, като вглеждане в славното минало на нашия регион, трети са пътищата, по които тече знанието за Света гора Сливенска – на младите хора, на историците, на творците, на хора, благодетели и дарители с широки сърца.

Градът е кръстопът и на легенди – за манастирите в Света гора на Атон; за манастирите, които са били част от Света гора Сливенска и други. За тях говорят останките от манастира „Св. Спас“ над местността „Селището“ в Сливен, Сотирския манастир, манастира в м. Черковното и църквите/параклисите „Свети Георги“ (на Бармук баир), „Свети Теодор Тирон“ (на Тодоровото аязмо) и други. Историята продължава с разказите и дейността на изследователи, археолози, поклоници посетили манастира „Св. Георги Зограф“ в Атон, както и на всички онези благодетели, пазители и радетели на православието поели пътя на вярата.

Един от първите вдъхновители за създаването на филма и възстановяването на църквата "Свети Георги" на Бармук баир беше Тодор Терзиев. Поклон пред паметта му!

Да си спомним с добро и да се помолим Бог да помилва твореца, който пръв алармира и записа на камера разрухата на параклиса "Свети Георги" и ресторанта "Манастирчето" на Бармук баир над град Сливен през далечната 1993 г.

Този негов филм и едно писмо на д-р Михаил Жечков (Поклон пред паметта му!) и д-р Юлия Бянкова до Община Сливен подтикнаха през 2006 -2007 година една малка група родолюбиви сливналии да приемат този техен апел като лична кауза, да почистят това свято място, да възстановят чешмата на аязмото, да изготвят проект и да стартират кампания за събирането на средства за възстановяването му.

Днес, 15 години по-късно, в началото на 2022 година се вижда, че много хора и организации са повярвали и застанали зад тази благородна тяхна кауза. От помощта и подкрепата им на кампанията има видими резултати - разрушеният до основи храм на "Свети Георги Победоносец" е построен наново до груб строеж с поставен кръст на новоизградената камбанария, а мястото около ресторанта "Манастирчето" е почистено и се провеждат различни срещи и събития. Има обозначена пътека за туристи до местността. Има Настоятелство към храма, което е одобрено от епархийския съвет към Метрополията и благословено от Сливенския владика Йоаникий.

Конкретни цели:

Идеята на създателите на този филм и организаторите на кампанията е със събраните дарени средства и материали от разпространението на филма да се облагороди мястото около възстановения храм, както и да се направи чешма и кът за отдих.

С този филм искаме да отправим апел към поколенията да не забравяме корените и вярата си. Да съхраняваме и опазваме наследството и традициите си! Не трябва да спираме да си задаваме въпроса в какво имаме вяра и достатъчно силна ли е тя“! Защото само хора със силна вяра в Бога могат да изградят и запазят силна държава!

Днес виждаме също действащ и добре подържан изградения през 2005 г. параклис "Света Богородица" в местността Черковното. Радваме се на новоизградения и действащ параклис "Свети Теодор Тирон", в местността Тодоровото аязмо край Сливен.

Основни дейности:

Основните стъпки и дейности, които ще се предприемат за реализиране на кампанията (идеята):

А. Организиране на кампания за разпространение на филма и събиране на средства

 1. Разпространение и прожектиране на филма по покана от организации подкрепящи кампанията;
 2. Кампания за събиране на средства чрез социалните мрежи и доброволци (граждани и организации);
 3. Организиране и участие в благотворителни концерти и събития на които да се разпространява копие от филма;
 4. Други събития с благотворителна цел в помощ на кампанията.

Б. Дейности по облагородяване на мястото около възстановения храм, чешма и кът за отдих

 1. Изработване и одобрение на архитектурен и технически проект (приема се с предимство архитекти или проектантски бюра, които да направят това с доброволен труд);
 2. Избор на изпълнител (освен с осигуреното финансиране от същия ще се очаква да участва с доброволен труд и материали);
 3. Реализиране на одобрените проктни решения с избрания изпълнител
 4. Други дейности възникнали по време на кампанията.

В. Всички дейности и събития от кампанията за реализиране са обсъдени и съгласувани с председателя и членове на настоятелството на храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец".

Необходим общ бюджет по пера:

Сумата от 9900 лева е съгласно идеен проект за изграждане на:

 1. Кът за отдих по образец и типов модел включващ 2 беседки, маси, пейки, кошчета и мини детски кът за игра;
 2. Нова чешма съгласно архитектурен проект до оградата на храма;
 3. Ремонт на паметника пред храма и оградата около него.
 4. Други дейности по почистване и облагородяване около храма, мястото на бившата оздравителна детска градина, ресторанта "Манастирчето" и паркинга.

Копието на филма се разпространява под формата на дарение.

Всеки изпратил дарение чрез Общността.сом ще има възможност да получи копие от филма в Галерия Арт Център Седем на адрес: гр. Сливен, п.к 8800, ул. "Ген. Столипин" 26 (м/у НАП и пл. В. Левски)
Работно време от понеделник до петък: от 9:00 ч. до 18:00 ч.
Събота: от 9:00 ч. до 14:00 ч.

Копие от филма може да заявите на ел. поща: odf.sliven@gmail.com или телефон 044 / 411832.

Може да участвате в кампанията като дарите материали или финансови средства.

Ако искате да дарите материали се свържете с нас на тел. 0896788807 или ел. поща.

Ако желаете да дарите средства за каузата например 10, 20, 50, 100 лв. или повече лева го направете тук, чрез Платформата Общността.сом или на банкова сметка:

Дарителска сметка на кампанията:
Клиент: ФОНДАЦИЯ ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД
Клон: ПИБ - гр. Сливен
IBAN: BG05FINV91501216594115
BIC/SWIFT: FINVBGSF
Валута: BGN
Основание на превода: (За храм Свети Георги)

Благодарим ви за подкрепата и партньорството!

Очаквани резултати:

 1. Събрани достатъчно средства за реализиране на идеята за облагородяване на мястото около възстановения храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец", както да се направи чешма и кът за отдих в памет на Тодор Терзиев;
 2. Облагородено мястото около възстановения храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец", паметника, мястото на бившата оздравителна детска градина, ресторанта "Манастирчето" и паркинга.
 3. Изградена нова чешма и кът за отдих в памет на художника Тодор Терзиев.

Организатори на кампанията са Фондация за развитие на регион Сливен и Фондация Обществен Дарителски Фонд Сливен.

Продължете и подкрепете кампанията с други ваши събития за по-доброто бъдеще на Сливен и региона.1300 лв.
са събрани от 9900 лв.

 

Остават

185 дни

Света гора Сливенска – От Сливен до Атон и обратно">

Направете дарение

Сума на дарението:

(BGN)

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Крайна дата за събиране на дарения: 31.12.2022 г.

Даренията могат да надхвърлят целевата сума.

Информация за получателя:


Име на организацията:
Настоятелство храм "Свети Великомъченик Георги Победоносец"
Адрес на организацията:
гр. Сливен
Лице за контакт:
Стоян Марков – член на настоятелството
Телефон: 0896788807

Информация за инициатора:


Име на организацията:
Фондация за развитие на регион Сливен
Адрес на организацията:
гр. Сливен
Лице за контакт:
Стефан Марков
E-mail: fdrs.sliven@gmail.com

Споделете в социалните мрежиКатегории

Проекти, каузи, събития, подредени по категории:

Подкрепи каузата


Вие желаете да организирате събитие, за да подкрепите конкретна кауза. Опишете това събитие на общността, обяснете защо то е важно. Общността може повече от всеки един от нас.

Помогни с труд, материали или друга финансова помощ