Сливен Нюз за Нас

Петият дарителски кръг в Сливен събра близо 19 000 лв.

На 14 април 2016 г. от 18 часа в зала „Май” на община Сливен се проведе първият за тази година Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2016”, организиран от Обществен дарителски фонд Сливен.

Фондът в Сливен организира срещи по модела на платформата Дарителски кръг за пети път от 2013 година в Сливен, като за първи път набраните суми в подкрепа на преставените проектни предложения достигна рекордните 18 950 лв. Тази сума ще бъде удвоена от Фондация работилница за граждански инициативи, която заедно с Фондация Америка за България, подкрепя финансово събитията от Дарителски кръг.

Организаторите от Обществен дарителски фонд Сливен събраха над 70 желаещи да се включат в инициативата, и да подкрепят представените 6 проекта:

  • „Да стоплим сърцата на възрастните хора” на НЧ „Отец Пасий-1936”;
  • „Подадена ръка” на Фондация „Добродетел”;
  • „Големите разказвачи с детски сърца” - продължение на проект от Сдружение Семафор;
  • Албум на занаятите „Най-ръкоделният град” на Димка Илиева от РИМ Сливен;
  • „Анимал терапия” на Сдружение „Клуб по конен спорт Табора”;
  • „Детство без насилие” на Сдружение „Безгрижен живот”.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” за последните 3 години е подкрепил и финансирал 27 проекта на обща стойност над 100 000 лева. Този модел за набиране на средства в полза на проекти значими за града и обществото се реализира в градовете Сливен, Габрово, Бургас, Стара Загора. Той е с отворени врати за всеки, който желае да се включи като дарител на проект или да се запознае с този модел на даряване - „Дарителски кръг”. Отскоро проектите, които търсят подкрепа, могат да се качват и на дарителската платформа към Фонда Общността.com.

Събитието беше уважено от Моника Писанкънева – мениджър Филантропия към Фондация „Работилница за граждански инициативи”, която взе участие и кaто водещ на наддаването за проектите от участниците в кръга. Модератор на кръга бе Дора Кушумова – Председател на УС на Обществен дарителски фонд Сливен.

Сред участниците и официални гости на събитието бяха председателят на Съвета на дарителите към ОДФ Сливен – Нели Минчева и заместник-кметът по „Икономическо развитие” на община Сливен Стоян Марков, който е и един от създателите, и първият изпълнителен директор на Фонда.

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас, моделът е пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK. Дарителските кръгове в страната се организират от обществените фондации, чиято основна цел е развитие на местната филантропия.

Настоящият Дарителски кръг стана възможен, благодарение на помощта на Фондация “Обществен дарителски фонд Сливен” чрез „Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен”, и Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

ДАРИТЕЛСКИ КРЪГ „ЗА ПО-ДОБРОТО БЪДЕЩЕ НА СЛИВЕН” 2016

Ако имате идея за проект!

Ние подкрепяме инициативните!

С нас може да реализирате своите идеи!

Заедно можем да променим ставащото около Вас!

Източник: http://sliven-news.com/index.php/sliven/8182-петият-дарителски-кръг-в-сливен-събра-близо-19-000-лв.html